SMILE og Femto-Lasik                  

      Laseroperation for nærsynethed

      langsynethed og bygningsfejl 

   Få et nyt syn på verden

Træt af briller og kontaktlinser?

Oplever du det som en begrænsning i din frihed og livskvalitet, at være afhængig af briller eller kontaktlinser for at se skarpt?  Hjælpen er nær i form af moderne laseroperationer, der kan fjerne nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl. Man har udført laserkorrektion af synet i ca. 30 år, så metoden er ikke længere ny, og man kender til de problemer der eventuelt kan opstå efter behandlingen og har erfaring med at håndtere dem. Der er samtidig sket en stor teknisk udvikling af laserne og operationsmetoderne.

 

Der er i princippet tre forskellige laserbehandlinger vi anbefaler i dag:

PRK/LASEK

PRK og LASEK er noninvasive behandlinger, bedst egnede til patienter med lavere styrker brydningsfejl eller til patienter med tynde hornhinder. Metoden fjerner lidt væv på overfladen af hornhinden og svækker derfor ikke hornhindestabiliteten og giver kun lettere grader af øjentørhed.

Selve laserbehandlingen varer under et minut og hele seancen varer ca. 20 minutter.

Øjet bedøves med dråber og behandlingen er helt smertefri. Efter behandlingen er der et sår på hornhindens overflade. Derfor anbringes en bandagekontaktlinse på øjet for at minimere generne de første 4-5 dage efter behandlingen. Linsen fjernes igen, når såret er lægt, 4-5 dage efter behandlingen. Der kan gå nogle uger inden synet er godt og op til flere måneder inden synet er helt stabilt.

FEMTOLASIK

Femtolasik kan anvendes til alle typer brydningsfejl og giver sædvanligvis et godt, men ikke nødvendigvis perfekt, syn på et par dage. Med en femtosekundlaser (Visumax fra Zeiss) skæres af hornhindens overflade en tynd flap, der løftes til side, inden man med en excimerlaser (MEL80 fra Zeiss) fjerner lidt væv fra hornhinden. Flappen lægges herefter på plads og suger sig fast via et naturligt vacuum. Da flappen er skåret med præcisionslaser og ikke med en kniv, passer flappen perfekt ned i hullet, hvorfor den ikke er tilbøjelig til at forrykke sig, ligesom der er mindre risiko for infektion eller indvækst af overfladeceller. Dyrker man kontaktsport, bør man dog ikke få lavet lasikoperation.

SMILE

SMILE er den nyeste 3. generation af laserbehandlinger.  SMILE kombinerer det bedste fra LASEK og FEMTOLASIK, idet den er minimalt invasiv og bevarer hornhindestabiliteten og giver mindre tørre øjne. Samtidigt er synet normalt godt på en dag eller to. SMILE giver mindre risiko for komplikationer  forbundet med FEMTOLASIK i form af flap-problemer, indvækst af overfladeceller og infektioner.

SMILE kan indtil videre kun behandle nærsynethed, helst mere end 2 dioptrier.

Ved SMILE friskærer femtosekundlaseren en linse dybt inde i hornhinden. Denne linse fjernes derefter gennem en lille åbning på blot to mm. Dette ændrer hornhindens form, så den bryder lyset, så det danner et skarpt billede på nethinden.

Ved alle former for laserbehandling for brydningsfejl er der mulighed for at det stadig er nødvendigt med en brille eller kontaktlinse for at få et skarpt syn. Selv om man opnår et godt syn efter laserbehandling, kan hornhinden stadig over mange år ændre form, hvilket kan forringe synet og nødvendiggøre brug af briller eller kontaktlinser.

Ca. 5% af laserbehandlede kan opleve, at se haloer eller glare  omkring lys om natten. Nattesynet uden brille kan efter en laserbehandling være dårligere, end det tidligere var med brille.

For at være egnet til laserbehandling skal man være mindst 20 år gammel, ikke være gravid eller ammende og brydningsfejlen skal have været stabil i 2 år.

Man kan behandle op til 3 dioptriers langsynethed, op til  10 dioptriers nærsynethed og op til 4 dioptriers bygningsfejl.

Ved meget store brydningsfejl eller hvis øjnene ikke er egnede til  laserbehandling,, kan der være mulighed for i stedet at indoperere en linse (en såkaldt ICL) permanent i øjet. Dette er ligeså præcist som laserbehandling  og giver normalt ikke  dårligere nattesyn, haloer eller glare.

Hvis dine øjne ikke er egnede til laserbehandling, eller hvis du har mere brydningsfejl, end laserbehandling kan klare, kan indoperation af en permanent kontaktlinse (ICL) være den rigtige løsning for dig.

Efter 45-års alderen, hvor man har fået gammelmandssyn og mistet evnen til at omstille synet fra fjern til nær uden en brille, kan en linseoperation med en multifokal linse være den bedste løsning for dig.

Målsætning

Vi ønsker glade og trygge patienter, også mange år efter operationen. Vores mål er derfor sammen med dig, at finde frem til hvilken type laserbehandling, der er bedst for dine øjne. Vores lange erfaring, kombineret med at vi er i front med udnyttelse af nye fremskridt inden for øjenkirurgi, gør at vi kan tilbyde et trygt og optimalt behandlingsforløb til glæde for vores patienter. Øjenlægen følger dig gennem hele forløbet og vil også være her for dig fremover.

Vores mangeårige gode renommé gør at mange af vores  kolleger sender sig selv eller deres familiemedlemmer  for at blive opereret.

Ved sjældent forekommende resterende væsentlig brydningsfejl efter laseroperation kan der inden for 12 måneder fra operationstidspunktet, såfremt øjet er egnet, laves en finjustering af synet med yderligere laser uden beregning

Tilskud:

Der ydes normalt ikke tilskud til laserkorrektion af brydningsfejl i øjnene, med mindre begge øjne er over +/- 6D eller bygningsfejlen er større end 3D eller forskellen på de to øjne er større end 3D. De fleste sundhedsforsikringer  og Danmark dækker da hele eller en del af prisen for operation.  Behandling kan da også efter henvisning udføres gratis på offentligt sygehus.